Het is nog donker als we ’s ochtends naar de Maasvlakte rijden. Aan de lichten en rook is duidelijk te zien dat dit deel van Rotterdam nooit slaapt. Vandaag traint een deel van het Hoogtereddingsteam van de Gezamenlijke Brandweer bij AVR Afvalverwerking Rozenburg. Dit doen ze onder leiding van Tim Ypey van SafetyPro.
De trainingslocatie: AVR afvalverwerking
Rook, warmte, draaiende machines en herrie. Het is net een fabriek uit een film met een doolhof van trappen en bordessen. Een realistischere setting vind je niet. Deze locatie is groot, complex en het werk is in volle gang.
Bij AVR aangekomen starten we met de veiligheidsprocedures en werkvergunning. Vandaag trainen we voor als het misgaat. Je merkt duidelijk dat AVR deze situaties in het echt graag voorkomt.
Het Reddingsteam Hoogteverschillen
De Gezamenlijke Brandweer is een samenwerkingsverband tussen de gemeente Rotterdam en ongeveer zestig bedrijven in het Rotterdamse haven- en industriegebied. De Gezamenlijke Brandweer verzorgt in dit gebied de brandbestrijding en hulpverlening.
De thuisbasis van de deelnemers is de kazerne aan de Elbeweg. De teamleden zijn opgeleid tot Specialist Hoogteredder. Dit reddingsteam gebruikt klimuitrusting, lijntechnieken en takelsystemen om slachtoffers te bereiken en te redden. Een inzet van dit team is niet zonder gevaar en er zijn strenge eisen aan verbonden.
De opdracht
De training is begonnen en Tim legt de eerste opdracht uit: het slachtoffer moet verplaatst worden tussen twee punten door middel van rope rescue technieken. De route is specifiek en ingewikkeld. Hier is een goed plan voor nodig. Verdere instructies krijgt het team niet. De brandweerlieden kunnen hun lol op.
Materiaal
Het team start met de organisatie van teams en materiaal. Elk teamlid heeft twee persoonlijke sets materiaal. Deze sets worden afwisselend gebruikt in oefeningen en voor echte meldingen. Naast standaard PBM’s zoals de helm bevat de set onder andere:
- Petzl Avao gordel
- Petzl ID S als zeker- en afdaalapparaat
- Petzl Grillon positioneringslijn van 2 meter
- Petzl Asap mobiele antivalbeveiliging
- Petzl Jane cow’s tails
Het gezamenlijke materiaal zit in vooraf ingepakte tassen die op de meeste scenario’s zijn voorbereid. Deze tassen worden verdeeld onder de manschappen. Hierin zit o.a.:
- Touw
- Rigging plates
- Touwbeschermers
- Pulleys (katrollen)
- Extra karabiners
- Extra jumar (stijgklem)
- Extra Petzl ID S
Buddycheck
Materiaalorganisatie en materiaalkennis zijn belangrijk.
De uitvoering
Op een whiteboard van de brandweerauto tekent de bevelvoerder een plan en hij bespreekt de verwachte gevaren. Daarnaast doet iedereen een last-minute risico analyse en buddy-check. Geen tijd te verliezen, bepakt en gecheckt gaan de teams snel op pad.
Nadat het slachtoffer is gevonden en zijn levensfuncties zijn gecontroleerd, start het eerste deel van de inzet. De brancard moet draaien, onder metalen delen door, om een warme buis heen en over een reling. De oefenpop heeft duidelijk al eens een stootje gehad maar dat is nu niet de bedoeling. De uitdagingen volgen elkaar in rap tempo op. Waar komen de ankerpunten? Hoe blijft de takel strak zodat het slachtoffer niet klem komt te liggen? Hoe voorkom je dat het slachtoffer een slinger maakt en tegen een bordes knalt?
“Zo’n pop kun je in het trainingscentrum nog wel draaien, maar hier ligt hij - als je het verkeerd doet - gewoon met zijn hoofd tegen een stalen balk of tegen een hete buis.”
Samenwerking en communicatie
Ook op het gebied van samenwerking is het hard werken. De aandachtspunten: welke groepsgrootte is het efficiëntst, hoe zorg je ervoor dat je elkaar begrijpt ondanks externe ruis (herrie)? Hoe benut je ieders kennis en hoe weet je zeker dat iemand je instructie begrepen heeft?
“Je kunt een slachtoffer quick and dirty laten afdalen of op de meest ingewikkelde manier. Probeer daar in the heat of the moment maar eens de beste keuze in te maken.”
De trainers
Rob de Boer en Tim Ypey vormen het trainersteam. Tim is vandaag de trainer en loodst ons door de fabriek. Hij is op zijn 17e is begonnen met werken op hoogte. Eerst in evenementenbouw als event-rigger en later in de industrie. Hij laat op weg naar de lunch zien waar hij hier op de AVR fabriek in de touwen heeft gehangen voor onderhoud aan een van de torens.
Wat is de uitdaging bij deze training?
De groep is divers, zowel op het gebied van kennis als ervaring en de manier van leren. De een leert door te doen en de ander door het zien van een voorbeeld of het nabespreken van een oefening.
De leerdoelen zijn onder andere:
- ervaring opdoen,
- gevaar herkennen en situaties goed inschatten,
- oefenen met leidinggeven,
- vooruit kijken,
- specifieke technieken zoals rigging, technisch tekenen en afdalen.
De bevelvoerder heeft de taak om alles goed in de gaten te houden en ervoor te zorgen dat elk teamlid een actieve bijdrage levert. Natuurlijk ziet de trainer gedurende de dag ook punten voor verbetering. De verbeterpunten die naar voren komen zijn: teamindeling, communicatie, de beste route naar het slachtoffer vinden en het kiezen van de locatie van ankerpunten.
Hoe kom je bij het hoogtereddingsteam? Tijdens de lunch vertellen teamleden wat ze hiervoor deden: een studie integrale veiligheid, de meldkamer van de NS, lasser, licht en geluid technicus of lid bij de vrijwillige brandweer.
Wat dit team gemeen heeft is de drive om het werk 100% goed te doen. De rivaliteit met andere reddingsteams is ook goed te horen, Tim krijgt regelmatig de vraag of de andere teams het net zo goed deden.
Meer weten over de Gezamenlijke Brandweer? Kijk dan op hun website.