SafetyPro verzorgt de trainingen in werken- en redden op hoogte voor het Urban Search and Rescue Team Nederland (USAR.NL). In deze blog lees je meer over het USAR team en hun training op hoogte. We laten ook Marco Boulogne aan het woord, Staff officer Education, Training and Exercise at USAR.NL.
Urban Search and Rescue
Het specialistische USAR.NL team wordt ingezet voor zoek- en reddingsoperaties waarbij mensen bedolven of ingesloten kunnen zijn. Het team komt zowel in Nederland als in het buitenland in actie. De organisatie bestaat uit reddingsgroepen, een ondersteuningsgroep, een stafgroep en een commandogroep.
USAR.NL is door de Verenigde Naties geclassificeerd als heavy team. Dit betekent dat het team inzetbaar is bij zware en complexe reddingsoperaties. Om dit niveau te behouden moet er natuurlijk getraind worden.
Wie neemt er deel aan de hoogteredding trainingen?
De specialisten van USAR.NL zijn in het dagelijks leven werkzaam bij de Brandweer, Ambulancedienst, Nationale Politie, Defensie of Medisch Centrum Haaglanden. Niet iedereen richt zich op hoogteredding. Een selectie van ongeveer 45 personen heeft naast hun basisopleiding voor deze specialisatie gekozen. Marco: “Het discipline werk op hoogte, dat moet in je zitten. Het is niet voor iedereen weggelegd.”
Hoe vaak traint het USAR.NL team voor redden op hoogte?
Maximaal 32 trainingsuren per jaar worden specifiek gebruikt voor redden op hoogte. Deze uren worden verdeeld over twee trainingsmomenten van twee dagen.
Marco legt uit hoe dit bijdraagt aan de vaardigheden van het team: “We zetten elk trainingsmoment eerst een stap terug om alle kennis op te frissen, vervolgens zetten we twee stappen vooruit om het team verder te ontwikkelen.” In elke training komen alle facetten van het redden op hoogte aan bod. Zo blijven alle vaardigheden up to date.
Waar traint het USAR.NL team voor redden op hoogte?
De ene keer traint het team in een urban omgeving, de andere keer op een industriële locatie. Marco: “Als het om de trainingslocatie gaat dan zeggen we vaak ‘hoe gekker hoe beter’, want onze mensen moeten hun materiaal op de meest ongebruikelijke plekken kunnen inzetten. Toch kiezen we de locatie altijd op basis van nut en noodzaak, het moet wel bijdragen aan de training.”
Voorbeelden van trainingslocaties zijn de oude kolencentrale in Amsterdam en een oefenterrein van Technisches Hilfwerk (THW) in Wesel, Duitsland. Tijdens een gezamenlijke oefening met buitenlandse reddingsteams kwam er in Portugal een 80 meter hoge kraan aan te pas.
Technisches Hilfwerk terrein in Duitsland
Redden op hoogte training doelen
Alle aspecten van hoogteredding worden behandeld tijdens elk oefenmoment. Elke trainingstweedaagse vormt ook een toetsmoment. Zowel de individuele kennis- en vaardigheden als het groepscollectief wordt onder de loep genomen. Doelstellingen zijn o.a.:
- knoopvaardigheid
- materiaalkennis
- Taak Risico Analyse maken/beoefenen en werkplekinrichting
- inbinden slachtoffer brancard
- verplaatsen slachtoffer brancard onder gecontroleerde omstandigheden
- eigen vaardigheden teamlid USAR (o.a. stijgen en afdalen)
- individuele reddingen door Werk op Hoogte specialist USAR
- installeren overspanning icm 3-poot Arizona Vortex
- diagonaal, horizontaal en verticaal transport van slachtoffer, teamlid of speurhond
- werkplaatsbeperking maken
- diverse scenario’s draaien.
Hoe ontwikkelt het trainingsprogramma zich?
Voorafgaand aan een trainingsperiode bespreekt Marco met de trainers van SafetyPro op hoofdlijnen de leerdoelen en trainingsopzet. Tijdens de training ligt de coördinatie bij de trainers. Na afloop wordt er gezamenlijk geëvalueerd waardoor het programma zich blijft ontwikkelen.
Soms wordt er iets aan het trainingsprogramma toegevoegd. Een voorbeeld zijn de afbeeldingen van reddingstechnieken die tegenwoordig in een app en in de materiaalkisten te bekijken zijn. Er wordt ook wel eens juist iets uit het programma geschrapt. Het aantal knopen is bijvoorbeeld teruggebracht naar wat echt nodig is. Ook het aanvullen van de reddingssets met nieuw materiaal is een zorgvuldige afweging. Er wordt pas iets toegevoegd als de toegevoegde waarde bekend en getest is.
De focus op wat echt belangrijk is zit bij de coördinator, trainers en deelnemers duidelijk tussen de oren: redden en eigen veiligheid.
Ook een training volgen in redden op hoogte?
Bekijk ons trainingsaanbod hulpdiensten of neem contact met ons op voor meer informatie en persoonlijk advies.
Een deel van het USAR.NL team.
Marco Boulogne, Staff officer Education, Training and Exercise at USAR.NL