Wat is GWO?
De Global Wind Organisation is een non-profit organisatie opgericht door windturbinefabrikanten en windturbine eigenaren. De betrokkenen streven naar een incident- en ongeval vrije werkomgeving door middel van het standaardiseren van veilige manieren van werken. Op die manier zijn er diverse GWO richtlijnen ontwikkeld en geïmplementeerd. Elk individu met een GWO certificaat in de Wind Industry Database (WINDA) wordt beschouwd als competent volgens de leerdoelen van de GWO standaard.
Heb je vragen met betrekking tot GWO opleiding of certificering? Laat het vooral weten. We helpen je graag verder. SafetyPro is een Nederlands GWO gecertificeerd trainingscentrum.
GWO training: de GWO modules
In de GWO modules leer je de risico's van werken in de windindustrie beperken. Ook leer je beter om te gaan met situaties waarin het misgaat. De GWO Basic Safety Training omvat alle modules behalve Sea Survival.
GWO Working at height module
Tijdens de 2-daagse praktijkgerichte GWO Working at height module leer je de Persoonlijke Beschermings Materialen (PBM) voor werken op hoogte op een correcte manier gebruiken.
GWO First aid module
Naast alle elementen vanuit het levensreddend handelen komen in deze 2-daagse praktijkgerichte GWO First Aid cursus ook de minder levensbedreigende verwondingen en aandoeningen aan bod die in het dagelijks leven veelvuldig voorkomen, zoals gewondenbeoordeling en ziektebeoordeling.
GWO Manual handling module
Tijdens deze halve dag durende praktijkgerichte module GWO Manual handling leer je het veilig tillen van lasten en daarmee het voorkomen van blessures.
GWO Fire awareness module
Tijdens deze halve dag durende praktijkgerichte GWO Fire awareness module leert de deelnemer in de praktijk een beginnende brand te blussen.
GWO Sea survival module
Tijdens de GWO Sea survival module krijg je hulpmiddelen om veilig te handelen en de juiste preventieve maatregelen te nemen in alle aspecten van offshore activiteiten.
GWO certificering en geldigheid
De GWO certificaten die uitgeven worden zijn in 24 maanden geldig. Uiteraard zal moeten blijken uit de risico inventarisatie of de frequentie van oefenen voldoende is voor de technicians en de aard van de werkzaamheden. Wellicht is een jaarlijkse (online) update of toolbox de manier om alle kennis weer paraat te hebben? Laat je vooral voorlichten door onze training support indien daar vragen over zijn. Lees ook onze uitleg over Winda registratie.
Hercertificeren GWO, vanaf wanneer kan dat?
GWO biedt een mogelijkheid om hertrainingen (refreshers) te volgen vanaf 2 maanden vóór de verloopdatum van het huidige certificaat, zonder dat de start van de nieuwe certificering teruggezet wordt naar de huidige cursusdatum. De oorspronkelijke datum wordt dan gehandhaafd.
GWO Basic Safety Standard
De gehele richtlijn van GWO vind je in de Basic Safety Standard. Hier vind je alle relevante informatie hoe er gewerkt moet worden conform de GWO richtlijn, die ondertussen wereldwijd en op ieder continent is vertegenwoordigd. Vrij te downloaden.
Overige standaarden
Op de websit van de Global Wind Organisation vind je een overzihct met alle GWO training standaarden.
- Basic Safety Training Refresher Standard
- Basic Technical Training Standard
- Advanced Rescue Training Standard
- Enhanced First Aid Standard
- Enhanced First Aid Refresher Standard
- Blade Repair Standard
- Slinger Signaller/Rigger Signal Person
GWO: de uitdaging in de sector
Overige trainingen en risico's in de energiebranche
Werk in de windindustrie brengt diverse risico's met zich mee. Wil je meer weten over rope access, hoogteredding, eerstehulp, BHV of besloten ruimtes? Bekijk dan onze blog over risicobeheersing in de energiebranche.