Dankzij het gebruik van de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen in combinatie met grondige praktijktrainingen is werken op hoogte de afgelopen jaren aanzienlijk veiliger geworden. Bij een val voorkomt een valbeveiligingssysteem een vrije val door de werknemer op te vangen en de krachten deels te absorberen en gecontroleerd over het lichaam te verdelen.

Toch brengt een val nieuwe risico’s met zich mee, vooral als de werknemer na de val in zijn veiligheidsharnas blijft hangen. Uit de praktijk blijkt dat de krachten die tijdens een val vrijkomen nog steeds zeer hoog kunnen oplopen. In veel gevallen is het slachtoffer niet in staat zichzelf uit deze benarde situatie te bevrijden.

Een hangend slachtoffer moet zo snel mogelijk worden gered. Onderzoek toont aan dat een slachtoffer dat bewegingloos in een harnas hangt al binnen 15 minuten buiten bewustzijn kan raken. Dit kan snel leiden tot een levensbedreigende situatie. Om die reden is het van cruciaal belang dat reddingsacties op de juiste manier en met de nodige snelheid worden uitgevoerd.